top of page

Kdo maže, ten jede! Olej a kapaliny!

Aktualizováno: 13. 12. 2022

Je to jako v kuchyni, na každé jídlo se hodí jiný druh oleje. Někde si vystačíte se slunečnicovým, někde budete potřebovat olivový olej. Každé auto a každý typ motoru potřebuje trochu jiný olej. Nebojte, ani jeden z výše zmíněných nepoužíváme.


Proč je třeba pravidelně měnit olej?

Motorový olej má podstatný vliv na životnost a stav motoru vozidla. Navíc má nezanedbatelný vliv i na úsporu provozních nákladů a to jak přímo v podobě menší spotřeby pohonných hmot, tak i nepřímo minimalizací rizika nákladných oprav z důvodu nadměrného předčasného opotřebení pohonné jednotky. Musí splňovat celou řadu vlastností. Především musí dobře ulpívat na mazaném povrchu, musí odvádět vznikající třecí a provozní teplo, musí chránit kovové i nekovové části motoru před korozí. Za studena nesmí být moc hustý, aby byl schopen v co nejkratším čase dosáhnout všech mazaných míst. Za tepla zase nesmí být moc řídký, aby byl schopen na mazaných místech udržet stabilní olejový film. Z těchto důvodů je velmi důležité dodržovat termíny výměny doporučené výrobcem vozidla, po ujetí určitého počtu km.

V našem autoservisu používáme značkové oleje. Jedná se o oleje značky Petronas a Selenia. Tyto oleje se rovněž prezentují v těžkých provozních podmínkách mnoha automobilových závodů Formule 1, DAKAR, atd. Náš přijímací technik je schopen vám poradit a vybrat ten správný typ oleje pro vaše vozidlo. Výměnu provádíme buď okamžitě, nebo na základě objednání. Vždy podle potřeby zákazníka. Součástí výměny olejů je vždy i výměna olejového filtru.



Náš servis provádí výměnu oleje Vašeho auta i bez objednání. Výměna oleje je i součástí servisní prohlídky, kde Vám zkontrolujeme všechny provozní náplně, osvětlení, brzdy a podvozek. Pravidelná výměna oleje v motoru je základem údržby, pokud ji nebudete zanedbávat, ušetří Vám to čas a hlavně Vaší peněženku.


Jak jsme psali v předchozím článku o motorech, nejčastější příčina poruchy motoru a převodovek je právě olej. Je třeba pravidelná výměna a servis.



12 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page